Wednesday, 8 January 2014

PLKN

What is PLKN?
Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) merupakan kursus latihan wajib selama tiga bulan di Pusat Latihan PLKN seluruh Malaysia bagi sesetengah daripada mereka yang terpilih apabila menamatkan pendidikan sekolah menengah di Malaysia atau berumur 17 tahun ke atas. Ia bertujuan bagi pembinaan sahsiah diri bermatlamatkan membina dan mengukuhkan semangat patriotisme di kalangan generasi muda, memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional dan membentuk perwatakan positif menerusi nilai-nilai murni. Program ini bukanlah bersifat Kerahan Tenaga dan tidak mengikut mana-mana model daripada luar kerana dilaksanakan menurut cara Malaysia.
Pada setiap tahun, 24% daripada remaja yang akan berumur 18 tahun pada tahun latihan mereka dipilih untuk menyertai PLKN ini. Namun mereka yang bermasalah tertentu boleh memohon untuk ditangguhkan atau dikecualikan untuk PLKN ini.

(saja nak share apa itu PLKN walaupun 1 Malaysia dah tahu)
PLKN 2014 dah start 2 hari yang lalu... Kawan - kawan rapat Niena sorang ja yang dapat.. tapi dia pun tak pergi lagi... But 1 of my best friend dah pergi..... sedihnya...

nanti lama tak boleh tengok dia.. lama tak boleh tegur dia,.. lama tak boleh usik dia.. kesian dia... I hope that dia pun sedih jugak haaha.. tapi bila dia balik ha? Niena tak tahu..
tak sabaq tunggu dia balik.. mesti gelap + BOTAK.. haha... For my friend, I miss You a lot when you're not here and I'm annoy you a lot when you're here.. haha

No comments:

Post a Comment